Suroviny:
500 g listového těsta
500 g měkkého tvarohu
2 vejce + 1 na potření těsta
1 lžíce pudinkového prášku
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
dle potřeby rozinky a další sušené ovoce, mohou být i čerstvé meruňky
nasekané vlašské ořechy
troška rumu nebo likéru
Postup:
1.Sušené ovoce spařte vroucí vodou, nechte 10 minut stát, pak ho dobře okapejte a pokrájejte na menší kousky.
2.Tvaroh smíchejte se syrovými vejci, oběma cukry a pudinkovým práškem a zlehka vmíchejte i pokrájené ovoce a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidejte citronovou kůru a těsto zakápněte rumem nebo likérem, který vyladí chuť a v náplni pěkně zavoní.
3. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte z každé na pomoučněném stole vždy jeden plát, potřete je tvarohovou směsí s ovocem.
4.Zaviňte okraje, pevně je přitiskněte a pak záviny opatrně přeneste na plech, který jste vyložila pečicím papírem.
5. Povrch závinů potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté přibližně na 200 °C dozlatova.
6. Upečený závin můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem.
Tenhle recept je hodně rychlý, a jestli máte doma kvalitní listové těsto, je to hračka. Hlavní podmínkou úspěchu je dobrý tvaroh. Pokud by ten váš byl příliš řídký, raději ho nechte trochu vykapat a pak ho nechte 2 hodiny odležet.