Výborné lívance můžete bohatě ozdobit jak čerstvými, tak kompotovanými jahodami nebo i jiným drobným ovocem Dají tomu nejen úžasnou barvu.
Potřebujete:
✿ 200 g polohrubé mouky
✿ 350 ml mléka
✿ 1 vejce
✿ 10 g droždí
✿ 20 g cukru
✿ špetku soli
✿ 150 g jahod
✿ 1 smetanu ke šlehání
✿ med
1. Droždí dejte do mísy a protřete se lžící cukru. Jakmile droždí zřídne, přidejte trochu teplého mléka, přidejte lžíci mouky a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Do velké mísy dejte prosátou mouku, přidejte kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a cukr. Promíchejte a osolte.
2. Těsto nechte na teplém místě přikryté utěrkou kynout asi 25 minut. V rozpálené pánvi zlehka potřené tukem smažte po obou stranách lívance.
3. Lívance trochu potřete medem a ozdobte nakrájenými jahodami a ušlehanou smetanou.