Roládou svoje strávníky vždy potěšíte, ale i překvapíte. Můžete ji totiž naplnit čímkoli, co máte zrovna v ledničce. Zkuste ji tentokrát připravit podle našeho receptu a doma vám budou líbat ruce.
Suroviny:
1 plát kuřecího masa (z vykostěného kuřete)
100 g anglické slaniny
2 lžíce dijonské hořčice
mletá uzená paprika
sůl, máslo
Nádivka:
4 vejce
3 jarní cibulky
1 červená paprika
1 plechovka sterilovaného hrášku
3 lžičky medvědího česneku
2 lžíce petrželky (nasekané)
sůl, barevný pepř, máslo
Krok za krokem:
1. Kuře vykostíme, nebo koupíme již hotový plát na roládu.
2. Na kousku másla orestujeme kolečka jarní cibulky a použijeme i zelenou část. Zalijeme rozkvedlanými vajíčky, která jsme před tím osolili a opepřili. Vejce necháme srazit a přisypeme medvědí česnek.
3. Plotýnku vypneme a do mírně vychladlých vajíček vmícháme slabé proužky červené papriky, hrášek z plechovky (bez nálevu) a petrželku.
4. Kuřecí plát rozklepeme paličkou a obě strany osolíme. Tu stranu, na kterou budeme klást nádivku ještě posypeme mletou uzenou paprikou, pomažeme dijonskou hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny.
5. Vaječnou směs rozložíme středem masa a zavineme. Zajistíme jehlami, párátky, popř. převážeme nití. Přeložíme do pekáče a ještě trochu posypeme Huzenou paprikou. Mírně podlijeme vodou a pečeme přikryté v troubě na 200 °C asi 1 hodinu.
6. Alobal sundáme, roládu poklademe plátky másla a odkryté dopečeme dozlatova ještě asi 30-40 minut, podle měkkosti masa. V průběhu pečení přeléváme výpekem, aby bylo maso pěkně šťavnaté.
Jak správně rolovat roládu
Zabalení rolády může působit potíže, zejména děláte-li ji poprvé. S vypětím všech sil obmotáte masovou roládu provázkem a výsledkem je křivý nepravidelný hrbolatý váleček.
Trik s alobalem nebo potravinářskou fólií vám ušetří čas i starosti a roláda bude vypadat výborně.
Alobal
Maso položte na rozložený alobal a pokryjte ho nádivkou. Srolujte a upevněte alobalem. Klasickým způsobem převažte provázkem a dejte do trouby. 20 minut před koncem pečení alobal odstraňte a roládu nechte dopéct, aby získala zlatavou barvu.
Fólie
Masovou hmotu nebo naplněnou roládu mokrýma rukama položíme na potravinářskou fólii potřenou vodou. Rozložíme náplň podle chuti a výběru. Náplně nedáváme mnoho, aby roláda při pečení nepraskla.
Pak překryjeme okrajem fólie, několikrát otočíme dokola, aby se hmota fólií obalila v několika vrstvách.
Pak fólii odřízneme od zásobníku, uchopíme okraje a postupně utáhneme jako bonbon. Necháme vychladit v lednici, tím hmota zpevní. Poté rozbalíme, položíme na plech s papírem na pečení a podle zvyklostí nebo receptu upečeme. Roláda, ale i sekaná si udrží pevný tvar.