Koleno má dvě kosti – když tu menší vyjmete, vznikne palička, která v pekáči zůstane stát, takže se kůže neuvaří, ale krásně vypeče.
Potřebujete:
✿ 2 zadní vepřová kolena
✿ 3 stroužky česneku
✿ 100 g soli
✿ divoké koření
✿ 1 větvičku rozmarýnu
1. Vyřízněte z masa slabší kost – z obou stran ji vysekněte a pak vykruťte. Silnější kost kolem dokola ořízněte a kůži nařežte na tenké proužky. Potom kolena potřete ze všech stran i zevnitř utřeným česnekem se solí.
2. Vodu v hrnci osolte a přidejte divoké koření. Do hrnce vložte kolena a nechte je 2 dny v chladu marinovat. Pak je vyndejte a opláchněte, vložte do pekáče, posypte rozmarýnem, podlijte vodou a přikryjte. Duste v troubě při 180 °C asi 3 hodiny.
3. Pak pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte ještě 30–45 minut péct, aby se vypekla kůžička. Podávejte s hořčicí, křenem, nakládanou zeleninou a chlebem nebo opečeným bramborem.