Klasické hranolky už se vám omrzely? Vyzkoušejte smažené brambůrky na sýrové omáčce.
Suroviny:
10 brambor
300 g strouhané goudy nebo jiného sýru
100 g strouhané nivy
sůl, pepř
200 ml smetany ke šlehání
1 l slunečnicového oleje
špetka čerstvého chilli
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci si rozpalte celý litr oleje, a jakmile bude rozpálený, po částech v něm plátky brambor osmažte.
Mezitím si v kastrůlku rozehřejte smetanu a přidejte do ní goudu i nivu. Pořádně promíchejte a počkejte, dokud se sýr zcela nerozpustí, můžete přidat i chilli.
Smažené brambory zlehka osolte a opepřete. Připravte si hluboký talíř nebo pánev a vlijte do ní hotovou sýrovou omáčku a na ni vyskládejte osmažené brambory. Nakonec můžete brambory ještě trochou sýra posypat.
Náš tip
Sýrové omáčce se meze nekladou. Výborný je například i balkánský sýr nebo raclette.