Lehký dezert dodá valentýnskému večeru zamilovanou náladu.
Ingredience: 4 porce
● 500 g jahod
● semínka z 1 vanilkového lusku
● 4 lžíce citronové šťávy
● 100 g moučkového cukru
● citronová kůra
● 200 ml bílého vína
● 2 žloutky
● 10 g cukru na vysypání
● 40 g másla
● 40 g hladké mouky
● 50 g loupaných mandlí
Postup:
Jahody opereme, osušíme, odstopkujeme, rozpůlíme a částečně rozmačkáme. Pak přimícháme moučkový cukr, citronovou šťávu s kůrou a vínem. Přes noc dáme zakryté proležet do chladničky.
Směs dáme na síto, šťávu zachytíme a odměříme z ní 50 ml. Sklenice vysypeme cukrem a nasypeme do nich nadrobno nasekané mandle.
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a zahříváme, dokud nezezlátne. Přilijeme šťávu z jahod. Omáčku přivedeme k varu, hrnec odstavíme a vmícháme žloutky.
Ušleháme tuhý sníh a vmícháme do krému, který rozdělíme mezi jahody. Podáváme vychlazené.
Tip: Místo jahod lze použít i jiné lesní plody. Pokud použijete mražené ovoce, přidejte víc cukru. Nakonec ozdobte šlehačkou.
Příprava: 60 min
Cena: 85 Kč