Výhodou tohoto receptu je především to, že těstoviny lze zapéct naprosto s čímkoli, co zrovna najdete v ledničce nebo ve spíži.
Ingredience:
250 g těstovin zvaných rigatoni (či jiných, které zrovna máte doma)
1 plechovka rajčatového protlaku
1 velká cibule
1 smetana ke šlehání 33%
250 g mletého vepřového či hovězího masa
150 g nastrouhaného eidamu
sůl, pepř
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
petržel nebo jarní cibulka na ozdobu
Postup:
Na pánvi si rozpalte olej a vhoďte do ní na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova. Pak do pánve přihoďte mleté maso a dochuťte ho solí a pepřem.
Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu uvedeného na vnější straně obalu. Můžete je však vařit o minutu či dvě méně, neboť se dopečou v troubě.
Jakmile bude mleté maso dobře orestované, přidejte k němu rajčatový protlak. Do něj prolisujte dva stroužky česneku a ještě chvíli, přibližně 5 až 10 minut, nechte probublávat pod pokličkou.
Pánev stáhněte z plotýnky a do směsi mletého masa a rajčatového protlaku přidejte ještě smetanu ke šlehání, případně smetanu na vaření, a dobře promíchejte.
Nyní si připravte zapékací mísu, na dno rozprostřete uvařené těstoviny a zalijte je připravenou omáčkou. Vršek bohatě zasypejte nastrouhaným eidamem, případně jiným sýrem, který máte nejraději. Těstoviny rovněž výborně chutnají s balkánským sýrem.
Rozpalte si troubu na 200 °C a těstoviny zapékejte po dobu 20 až 25 minut, dokud se navrchu nevytvoří krásně zlatá a křupavá kůrčička. Na závěr ještě těstoviny posypejte najemno nasekanou petrželkou, k pokrmu se skvěle hodí i jarní cibulka.
Náš tip na jedinečnou úpravu
Chcete, aby pokrm vypadal slavnostněji? Vyskládejte vertikálně jednu těstovinu vedle druhé do koláčové mísy a až poté je zalijte rajčatovou omáčkou a zasypejte sýrem. Po upečení budou těstoviny vypadat jako dort.