Navinulá jablka odlehčí tučné pečené maso a obohatí chuť výpeku. Už nikdy nebudete připravovat husu jinak. Přidejte i cibuli a celé paličky česneku.
Suroviny:
● 1 husa (přibližně 4 kg) bez krku a konců křídel
● 8 až 10 kyselejších, středně velkých jablek
● sůl ● kmín ● špetka skořice ● špetka hřebíčku
Postup:
Husu důkladně nasolte a nechte v chladu odležet alespoň hodinu. Pak ji okmínujte a vložte do pekáče se špejlemi na dně, aby se nepřichytila. Podlijte husu 150 ml vody. V troubě předem vyhřáté na 220 °C ji pečte 15 minut.
Pak teplotu snižte na 180 °C, husu zakryjte alobalem a pečte 3 až 4 hodiny doměkka.
Záleží na typu a výkonu trouby. Během pečení propíchněte vidličkou kůži na prsou a stehnech, aby mohl vytékat tuk. Ten sbírejte naběračkou do kastrůlku. S česnekem je výborný na chleba nebo pod jiné maso.
Asi 20 minut před koncem pečení přidejte k huse jablka rozkrojená napolovic, okořeněná skořicí a hřebíčkem.
Hotovou husu podávejte s jablky, bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím (viz vedlejší recept). Zapíjejte plzeňským pivem.
Příprava: 4 hod
Cena za 1 porci: 100 Kč