Nejlepší je odleželá druhý den.
Suroviny:
● 1 husí droby + křídla a krk s kůží
● 1 cibule ● 1 mrkev ● 1 petržel
● 1 menší pórek ● 5 kuliček pepře
● 3 kuličky nového koření
● čerstvý libeček nebo petrželka
● sůl ● mletý pepř
Na nudle:
● 130 g hrubé mouky ● 1 vejce
● lžička studené vody ● sůl
Postup:
Do hrnce nalijte 2,5 litru vody. Vložte do ní krk, křídla a droby, kořenovou zeleninu, koření, sůl a většinu libečku. Přiveďte k varu a vařte půl hodiny.
Z mouky se solí udělejte na válu kopeček. Do důlku uprostřed rozklepněte vejce a vlijte vodu. Nožem a pak rukama zpracujte hladké, nelepivé, tužší těsto. To rozválejte na plát silný asi 1 mm.
Nechte jej oschnout na utěrce a pak ho nakrájejte na pruhy a ty na nudličky. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 3 min. Poté je propláchněte vodou.
Z hotového vývaru vyjměte maso a zeleninu a přeceďte ho. Maso z křídel a krku oberte, droby nakrájejte stejně jako zeleninu. Do vývaru vložte pórek, maso, zeleninu a nudle. Vše nechte prohřát a podávejte posypané petrželkou.
Příprava: 50 min
Cena za 1 porci: 7 Kč