Tento dort udělá radost nejen milovníkům čokolády, ale i vegetariánům a veganům.
Suroviny:
1½ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku kakaa
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky soli
1½ hrnku mandlového mléka
½ hrnku oleje
1 hrnek malinové marmelády
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek tmavého cukru
Na polevu:
¾ hrnku mandlové smetany
6 lžic kokosového oleje
300 g hořké čokolády
čerstvé maliny
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. V jedné míse promíchejte všechny suché přísady na těsto kromě cukru. V druhé smíchejte mléko, olej, ½ hrnku marmelády, vanilkový extrakt a cukr, důkladně vše prošlehejte.
Pak po částech vmíchejte suchou směs. Těsto nalijte do formy a pečte přibližně hodinu. Hotový dort nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
Na polevu přiveďte k varu smetanu. Vypněte plamen, přidejte kokosový olej, nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Polevu nechte zchladnout a dejte na hodinu do chladničky, aby zhoustla.
Dort prokrojte a na řezu namažte marmeládou a třetinou krému. Složte díly k sobě a povrch dortu namažte polevou. Na závěr ozdobte množstvím malin a na nich snítkou máty.
Příprava: 2 hod
Cena za porci: 12 Kč