Lehký sváteční oběd potěší vaše chuťové buňky a prospěje i zdraví.
Suroviny:
● 1 zajíc ● 300 g mrkve
● celý pepř ● 3 cibule ● 200 g celeru
● 200 g petržele ● 400 g anglické slaniny
● nové koření ● sůl
Postup:
Zeleninu očistěte, cibuli nakrájejte na kousky. Polovinu slaniny nakrájejte na kostičky, polovinu na špalíčky dlouhé asi 5 cm a široké 1 cm.
Zajíce prošpikujte slaninou, hlavně běhy. Do hlubšího pekáče nebo kastrolu vložte zeleninu s kořením a na kostičky nakrájenou slaninou. Zajíce na zelenině pečte při 165 °C přibližně1,5 hodiny.
Pokud se maso svrchu peče moc rychle, přikryjte je alobalem a ten sundejte asi 15 min před koncem pečení.
Po upečení zajíce vyndejte a uchovejte v teple. Část zeleniny nechte stranou. Zbylou rozmačkejte, rozmíchejte ve výpeku a vše lehce zaprašte moukou. Nechte povařit a pak, pokud chcete hladkou šťávu, vše rozmixujte ponorným mixérem.
Zajíce naporcujte a podávejte se zeleninou, výpekem a brusinkovým kompotem. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo třeba gratinované brambory.
Příprava: 140 min
Cena za porci: 65 Kč