Víte, že šípková omáčka se může podávat také se zelím?
Suroviny:
● 1 kg kančí kýty ● 250 g slaniny ● 1 mrkev
● 2 petržele ● 1 celer ● 1 cibule
● 1 citron v bio kvalitě ● 250 g másla
● 1 lžíce třtin. cukru ● 6 lžic octa ● 10 ks jalovce
● 5 kuliček nového koření ● 10 kuliček pepře
● 5 bobkových listů ● sůl
Na omáčku:
● 4 dcl červeného vína ● 5 dcl vývaru ● šípková zavařenina
Postup:
Slaninu nakrájejte na hranolky a ty dejte na 5 min do mrazničky. Poté jimi prošpikujte kančí kýtu. Maso ovažte provázkem, ať drží tvar.
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte, máslo ze 2/3 rozpusťte v kastrolu, přidejte zeleninu a rozdrcené koření. Zeleninu orestujte, přidejte cukr, polovinu nakrájeného citronu, promíchejte a přilijte ocet.
Maso v pekáči přelijte marinádou a poklaďte zbylým citronem. V chladu nechte marinovat 2–3 dny.
Maso vyjměte a očistěte. Třetinu másla rozpusťte na pánvi a maso na něm opečte, až se zatáhne. Vyjměte ho a orestujte zeleninu. Vložte ji do nádoby s poklicí, přilijte marinádu a na vrch položte maso s kolečky citronu a zalité vývarem a vínem. Přidejte zavařeninu a skořici.
Maso pečte při 170 °C asi 2 hod. Při pečení je přelijte výpekem.
Maso vyndejte z omáčky. Výpek se zeleninou propasírujte přes síto. Dle chuti přidejte zavařeninu.
Příprava: 3 hod
Cena za porci: 70 Kč