Suroviny:
50 g másla
120 g strouhanky
1 fenykl
1 menší máslová dýně
120 ml smetany 12%
150 g strouhaného parmazánu
120 g čedaru
2 stroužky česneku
6 lístků šalvěje nebo jiných bylinek
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu dobře vymažeme máslem a posypeme polovinou strouhanky. Rovnoměrně navrstvíme dýni s fenyklem.
Smícháme polovinu smetany, polovinu parmazánu a čedaru. Vmícháme drcený česnek (množství podle chuti). Směs nalijeme na zeleninu a pod alobalem ji pečeme 40 minut.
Poté odkryjeme a posypeme druhou polovinou sýrů a strouhanky. Gratin posypeme šalvějovými lístky, nebo jinými oblíbenými bylinkami. Zapékáme ho odkrytý dozlatova asi 15–20 minut. Povrch můžete posypat opečenými dýňovými semínky.
Pečená dýně je skvělou podzimní přílohou k různým úpravám masa. Obstojí i jen tak samotná, jako hřejivá večeře.