Česká klasika, která potěší každého strávníka. Nejlépe si pokrm vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Ingredience:
Vepřo:
1 kg vepřové krkovice bez kosti
5 stroužků česneku
1 cibule
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
Knedlo:
½ kg hrubé mouky
20 g droždí
1 vejce, rohlík
1 lžička krupicového cukru
250 ml mléka
sůl
Zelo:
500 g kysaného zelí
1 cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce hrubé mouky
100 ml vody
kmín, sůl a cukr
Postup:
Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, okmínujte a potřete česnekem.
Vložte na pokrájenou cibuli, přidejte sádlo, zalijte vodou a dejte péct na 3 hod.
Zahřejte si mléko, trošku si odlijte stranou a v něm rozmíchejte cukr. Přidejte droždí a nechte vzejít.
Do mouky rozklepněte vajíčko, přidejte sůl, droždí a mléko. Přidejte rohlík a nechte kynout 60 min.
Zelí sceďte a dejte vařit společně s vodou, kmínem, troškou soli a cibulí orestovanou na sádle.
Ke změklému zelí přidejte jíšku. Nakonec ho dochuťte cukrem. Z těsta si uválejte válečky, nechte ještě 20 minut kynout a vložte do vroucí vody na 20 minut.