Do podzimního počasí jsou halušky naprosto ideální volbou!
Suroviny:
800 g syrových brambor
250 g hladké mouky
1 vejce
30 g sádla
100 g špeku
200 g cibule
500 g kysaného zelí
hrst čerstvé petrželky
špetka soli
Postup:
Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s moukou, vejcem, osolte. Dobře vypracované těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz „nokové“ síto.
Halušky zaváříte do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou na povrch, krátce (3 minuty) povařte, sceďte a promíchejte s trochou sádla.
Špek nakrájejte na kostky, cibuli na kostičky. Špek vypečte, osmahněte na něm cibuli, přidejte pokrájené kysané zelí, prohřejte a nakonec smíchejte s vařenými noky a jemně sekanou petrželkou.