Suroviny:
3 vejce
80 g rozpuštěného másla
250 g cukru krystal
80 ml mléka
2 bio citrony
250 g pšeničné polohrubé mouky
kypřicí prášek do pečiva
Poleva:
šťáva ze dvou citronů
4 lžíce moučkového cukru
Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny. Přilijte vlahé mléko, přidejte šťávu a část kůry z citronů a vsypte mouku s kypřicím práškem. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do směsi.
Těsto přesuňte do formy (asi do 2 třetin výšky), vložte ji do trouby a pečte 30 až 40 minut, až se bábovka zpevní a na povrchu lákavě zezlátne.
Z citronové šťávy a cukru utřete lesklou tekutější polevu, kterou přelijte horkou bábovku. Těsto polevu částečně nasaje a bude hebká. Posypat ji můžete ještě čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.
Bábovka je díky citronové šťávě méně sladká, má svěží chuť a sametovou strukturu. Cukr na polevu nezapomeňte prosít. A pokud máte polevu ráda, udělejte jí víc a po vychladnutí ještě jednou bábovku přelijte.
Vyzkoušejte i jiné POLEVY
LEDOVÁ
Do mísy prosijte180 g moučkového cukru a přidejte 3 lžíce horké vody. Dochuťte lžičkou rozpuštěného másla.
BÍLKOVÁ
150 g moučkového cukru smíchejte s 1 bílkem a lžící citronové šťávy.
KARAMELOVÁ
Ze 180 g moučkového cukru odeberte 1/3 a svařte ji na karamel. Přidejte 3 lžíce vody a povařte. Nakonec vmíchejte zbylý cukr. A jak na to: Přísady na polevy vždy utřete dohladka. Dbejte, aby nebyly moc husté, špatně by se nanášely.