Rok od roku je oblíbenější, ale víte, že si ho můžete vyrobit sami?
Suroviny:
10 kg jablek
vinné kvasinky
demižon
hadička
Postup:
Z jablek musíte získat šťávu. Lze použít odšťavňovač nebo lis. Cider je slabé jablečné víno a vzniká kvašením. Kvasinky na výrobu vína lze koupit v zahradnictvích nebo je můžete vynechat a vsadit na přirozené kvašení.
Pro celý proces je důležitá nádoba, nejlépe skleněný průhledný demižon s kvasnou zátkou, která odvádí vznikající oxid uhličitý. Zároveň zabraňuje přístupu vzduchu a možné kontaminaci moštu.
Mošt nalijte do demižonu a dle uvážení přidejte vinné kvasinky. Uzavřete zátkou a položte na 2 měsíce do chladu. Ideální je sklep s teplotou okolo 10–15 °C. Průběžně kontrolujte, ale demižon neotvírejte.
Po uplynutí doby odstraňte zátku a hadičkou stočte čirý mošt do nového demižonu, kde dokvasí. Kaly vylijte. Můžete přidat cukr.
Dá se stáčet rovnou do lahví a do každé přidat trochu čerstvého moštu. Lahve pevně uzavřete a skladujte v chladu a temnu ve vodorovné poloze. Výsledkem by měl být čirý lahodný perlivý cider. Koštujte nejdříve po měsíci.
Úspěch výroby spočívá hlavně v čistotě nádob a hadičky. Cider vypijte čerstvý!
Doba přípravy: 2 měsíce
Cena: 200 Kč