Květák je oblíbená a dostupná surovina, se kterou se dá skvěle kouzlit. A výsledek umí být opravdu moc chutný.
Postup:
1 menší květák
75 ml smetany
3 velké vejce
2 lžíce strouhanky
150 g sýra s vyšším obsahem tuku
sůl a pepř
čerstvé bylinky dle libosti
malý kousek másla
Postup:
Květák rozeberte na růžičky a předvařte v osolené vodě asi 10 až 15 minut tak, aby změkl, ale zároveň zůstal hezky pevný. V míse rozšlehejte smetanu s vejci, přidejte nastrouhaný sýr, strouhanku, dobře osolte, opepřete a přihoďte hrst nasekaných bylinek.
Troubu předehřejte na 200 °C, do malých mističek či do jedné větší zapékací mísy naskládejte na menší růžičky rozebraný květák, osolte, každou porci poklaďte plátkem másla a zalijte sýrovou směsí.
Pečte ve vyhřáté troubě, dobu pečení přizpůsobte velikosti misky. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Něco navíc
Pokud máte větší květák, přidejte ještě jedno vejce, 50 g sýra a trochu smetany. Pokud jste milovníci masa, můžete do pekáčku přidat i šunku.