Nadýchaná vajíčka, do kterých vmícháte snadno, na co zrovna máte chuť nebo co najdete doma. Ideální na večeři nebo snídani.
Ingredience:
8 vajec
50 ml smetany ke šlehání (33%)
150 g hub
2 stroužky česneku
60 ml olivového oleje
120 g slaniny na plátky
40 g eidamu
hrst čerstvých bylinek (bazalka, máta, petrželka, rozmarýn, tymián)
500 g špenátu
Postup:
Cibulku nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky, bylinky nasekejte nahrubo, sýr nastrouhejte. Houby nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 180 °C.
V nerezové pánvi s rukojetí, která posléze zvládne pobyt v troubě, rozehřejte na středním plamenu olej. Přidejte cibuli a minutu až dvě nechte změknout. K cibuli vhoďte česnek a houby a letmo promíchejte, v teple se okamžitě rozvoní.
Po něm vmíchejte slaninu a nechte ji nejprve změknout, pak ještě i jemně zezlátnout, bude to trvat několik minut. V míse metličkou pořádně rozšlehejte vejce se smetanou a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Na opečenou slaninu nalijte vejce a jednou nebo dvakrát kratičce promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily v pánvi. Zasypejte bylinkami a špenátem, nechte zvolna a hlavně bez zásahu opékat. Povrch posypejte zbylým sýrem.
Od okamžiku, kdy se na horní straně omelety začnou tvořit kráterky, kterými uniká pára odspodu, odpočítejte ještě jednu minutu, načež pánev přesuňte do vyhřáté trouby. Rošt přitom umístěte zhruba do horní třetiny, aby měla omeleta horní teplo blízko.
Pečte na cca 180 °C a nechte omeletu zapékat zhruba 10 až 15 minut. Nakonec opatrně a pomocí utěrek nebo chňapek vyndejte pánev z trouby. Nožem nebo silikonovou stěrkou objeďte okraj omelety a nakrájejte ji na porce. Ode dna pánve by se měla odlepit celkem snadno.
Náš tip pro lepší chuť
Do omelety úplně stačí 2 lžíce parmazánu nebo 4 lžíce jiného, ne tak dlouho zrajícího sýra, jako jsou eidam nebo ementál. Omeletě to v chuti dodá na plnosti a zajímavosti. Obecně platí, že chuť vajec a sýra jde skvěle dohromady.