Pomerančová šťáva, sójová omáčka, zázvor a salát zmírňují tučnost kachny a nechají vyniknout chuti.
Potřebujete:
✿ 2 kachní prsa
✿ 1 pomeranč
✿ 200 ml pomerančové šťávy
✿ 1 cm zázvoru
✿ 1 lžíci cukru
✿ 1 lžíci medu
✿ 1 lžíci sójové omáčky
✿ 3 lžíce vody
✿ 1 lžíci balzamika
✿ 100 g másla
✿ špetku mleté skořice
✿ čerstvé bylinky
1) Ostrým nožem nařízněte kůži na kachních prsou šikmými řezy nebo do mřížky, osolte je a opepřete. Do pánve vhodné do trouby položte kachní prsa kůží dolů a opékejte je asi 7 minut, až bude kůže křupavá a rozpustí se tuk.
Pak je obraťte a dopečte je 3–4 minuty v troubě, dejte na talíř a zakryjte alobalem.
2) Pánev s výpekem dejte na sporák a do ní vodu, med, cukr a během míchání připravte řídký karamel. Přidejte sójovou omáčku, balzamico, pomerančovou šťávu a skořici a nechte zredukovat na třetinu. Pak vmíchejte plátky másla, až vznikne jemná pomerančová omáčka.
3) Kachní prsa nakrájejte na plátky a podávejte je s omáčkou, plátky nebo měsíčky pomeranče a posypané nasekanými bylinkami. Jako příloha se hodí brambory.