Vynikající koláč, který ocení každý milovník jablíček. Je velmi vláčný, krásně voní máslem a láká nejen svým krásným vzhledem.
Suroviny:
350 g hladké mouky
225 g studeného másla
5 lžic ledové vody
1/2 lžičky soli
vejce na potření
cukr na posyp
Na jablkovou náplň:
8 jablek (nejlépe kyselejších)
125 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bramborového škrobu
1/2 lžíce mleté skořice
1 lžíce másla
Krok za krokem:
1. Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Rozkrojíme na polovinu a poté na čtyři čtvercové dílky. Jablka dáme do mísy. Zastříkneme citronovou šťávou, zasypeme cukrem a skořicí.
Dobře promícháme a necháme odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu. Do mísy dáme mouku se solí a promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo.
2. Máslo s moukou rozdrobíme na drobenku. Poté přidáme studenou vodou a vypracujeme soudržné těsto. Nehněteme zbytečně dlouho – úplně stačí, když bude těsto držet pohromadě. Připravené těsto rozdělíme na dva stejné díly. Zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice (alespoň 45 minut).
3. Jablka dáme do cedníku a necháme chvíli vykapat. Všechnu šťávu dáme do rendlíku, přidáme lžíci másla a na mírném plameni svaříme na hustý karamel.
Sundáme ho z plamene a necháme mírně vychladnout. Poté dobře rozmícháme a uchováme zakrytý v teple. Zbylá jablka v míse promícháme se škrobem.
Vychlazené těsto necháme chvíli odležet při pokojové teplotě. Jeden díl rozválíme na tenký plát, asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma.
Druhý plát rozválíme stejně, ale ještě ho nožem nebo rádýlkem nakrájíme na tenké plátky – budeme jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.
4. Připravený plát těsta opatrně namotáme na váleček a přeneseme do koláčové formy. Těsto urovnáme a rovnoměrně rozprostřeme. Okraje začistíme. Na dně těsto propíchneme vidličkou. Přidáme jablka a zalijeme je karamelem.
5. Na povrchu jablek pak složíme mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta.
6. Povrch pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme trochou cukru. Dáme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme 60 minut. Těsto zhruba v polovině pečení zkontrolujeme.
Aby se koláč povedl na jedničku
Jak na těsto
Máslo pro přípravu křehkého těsta musí být ztuhlé (klidně jej dáme na chvíli do mrazáku), do těsta ho přidáváme nakrájené na plátky nebo nasekané na malé kostičky.
Čím kratší dobu budeme křehké těsto zpracovávat rukama, tím lépe! Důležité je, aby se všechny suroviny spojily dohromady, dál už těsto nehněteme.
Vyzkoušejte i jiné náplně
Ideální jsou třeba třešně nebo hrušky, které v kombinaci se skořicí provoní celý dům. Klidně použijeme i domácí marmeládu nebo tvaroh.
Jak na pečení
Pohlídáme si obsah vody v náplni, čím více vody, tím pomaleji pečeme, aby se stihla odpařit. Pokud máme navíc silnostěnnou formu, musíme zvolit nižší zapékací teplotu.
Zároveň musí být těsto uvnitř formy vyválené do tenka, přibližně 2 až 3 mm. Další možností je příliš vysoká teplota pečení a koláč umístěný do vyšší úrovně trouby.
Jak ho naporcovat
Čerstvě upečený moučník z křehkého těsta se snadno láme, proto ho necháme několik minut zchladnout. Z formy nebo plechu jej vyndáváme velmi opatrně, pomáháme si přitom širokým nožem nebo lopatkou.