Na zavaření vybírejte jen mladé houbičky, pevné a nepoškozené. Vhodné jsou houby hřibovité, václavky, lišky, ryzce a podobně.
Potřebujete:
● 1 kg malých houbiček
● 1 cibuli
● 3 dl vody
● 2 dl octa
● 10 g cukru
● 10 g soli
● 4 kuličky nového koření
● 4 kuličky pepře
● 3 bobkové listy
● špetku tymiánu
● 4 g hořčičného semínka
Postup:
Smíchejte vodu s octem, cukrem, solí, kořením a hořčičným semínkem. Přiveďte k varu, za stálého míchání povařte asi 5 minut a nechte zcela vychladnout.
Houby povařte 5 min v osolené vodě a také nechte vychladnout. Do zavařovací sklenice navrstvěte na půlkolečka nakrájenou cibuli a vychladlé houby. Vše zalijte nálevem a sterilujte při 100 °C přibližně 30 minut.