Luštěninové saláty jsou koktejlem zdraví a chutnají i za studena. Poslouží jako příloha i lehká večeře.
Potřebujete:
✿ 300 g čočky
✿ 1 malou sklenici sterilované červené řepy
✿ 1 malou plechovku sterilované kukuřice
✿ 1 zelenou papriku
✿ 1 cibuli ✿ 1 rajče
✿ 2 lžíce balzamikového octa
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 1 lžíci majoránky
✿ pepř, sůl
✿ pažitku nebo bylinky
1. Čočku si přeberte, propláchněte, zalijte vodou a nechte aspoň 2 hodiny nebo přes noc bobtnat. Poté slijte a v čerstvé vodě s majoránkou ji uvařte doměkka. Uvařenou čočku sceďte, propláchněte a nechte okapat.
2. Červenou řepu a kukuřici slijte, řepu, cibuli, rajče a papriku nakrájejte na drobné kostičky a dejte do mísy. Přidejte čočku a vše promíchejte.
3. Dochuťte balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a pepřem a znovu promíchejte. Nakonec salát ozdobte nasekanou pažitkou, jarní cibulkou nebo bylinkami. Podávejte vychlazený.