Suroviny:
2 lžíce přepuštěného másla
1 cibule
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
4 velké čerstvé hřiby
3 lžíce hladké mouky
3 velké brambory
1,5 litru vody
3 bobkové listy
1 lžička mletého kmínu
2 lžičky majoránky
1 špetka muškátového květu
sůl a pepř
1 snítka čerstvého libečku
Postup:
Ve větším hrnci necháme rozehřát máslo a dosklovata na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přihodíme na půlkolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer na plátky a najemno nasekaný česnek a necháme lehce zarestovat.
Do hrnce přidáme na silnější plátky nakrájené houby, promícháme a necháme houby lehce změknout za občasného míchání. Směs v hrnci zasypeme hladkou moukou, dobře promícháme a poté zalijeme horkou vodou z varné konvice.
V polévce nemusí být jen hříbky, použijeme klidně co nejpestřejší směsku hub.