Bažantí maso patří k těm nejzdravějším vůbec, a to díky obsahu přírodních antioxidantů.
Ingredience:
1 bažant
60 g slaniny
50 g másla
1 cibule
vývar z hovězího nebo zvěřiny na podlití
3 kuličky pepře
3 snítky tymiánu
sůl
Postup:
Aby se vám bažant lépe špikoval, nechte slaninu nakrájenou na klínky nejprve ztuhnout v chladu (ideální je nechat na tácku nebo alobalu na chvíli v mrazáku). Pak klínky vsuňte do připravených otvorů na prsou a stehnech. Stehna svažte k sobě provázkem.
V pekáčku rozehřejte máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte pepř a nové koření a vložte bažanta prsíčky dolů.
Bažanta poklaďte větvičkami tymiánu, podlijte trochou vývaru a pečte 30 minut při 170 °C. Pak ho obraťte a dopečte doměkka a dozlatova (asi 30-60 minut).
Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte vývarem. Z upečeného bažanta odstraňte provázek na stehnech a naporcujte ho. A máte hotovo, přejeme dobrou chuť!
Něco navíc
Bažanta rozdělte na talíře, přelijte šťávou a podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.