Perfektní oběd, který udělá radost malým i velkým strávníkům. Podle našeho postupu knedlíky hravě zvládnete!
Ingredience:
1 kg zralých švestek
1 kg moučných brambor
2 vejce
¼ lžičky mořské soli
2 malá vejce
5 velkých lžic dětské krupičky
350 g hrubé mouky a další na zpracování
Na posyp:
200 g mletého máku
100 g cukru moučka
asi 70 g másla na rozpuštění a k polití
Postup:
Nejdříve si uvařte brambory ve slupce doměkka. Mezitím si omyjte švestky, rozkrojte je ostrým nožem vertikálně pouze na jedné straně, vyjměte pecku a dejte stranou. Připravte si velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu, aby byla připravená na vaření knedlíků.
Jakmile jsou brambory uvařené, slijte vodu, vyndejte je na plochý talíř a po mírném zchladnutí oloupejte, rozmačkejte v lisu na brambory anebo je nastrouhejte na struhadle najemno.
Na pracovní ploše k bramborám přidejte vajíčka, sůl, krupičku a mouku a zpracujte v těsto. Nesmí se lepit, případně si pomůžete ještě trochou mouky.
Rozdělte nožem na dvě dávky, z první na pomoučené ploše utvořte váleček a odkrajujte stejné plátky asi 2 až 3 cm silné. Stejně postupujte i u druhé várky těsta.
Jednotlivé plátky rukou mírně rozprostřete, vložte švestku bez pecky a zabalte.
Jakmile máte knedlíky hotové, ihned je dejte po menších dávkách vařit do dostatečného množství vroucí vody a přikryjte je pokličkou, aby zůstalo těsto nadýchané. Vařte 5 minut anebo tak dlouho, dokud knedlíky nevyplavou na povrch.
Vyndejte děrovanou naběračkou, okapejte vodu a dejte do mísy. Lehce pokapejte máslem, aby se neslepily, anebo ihned servírujte na talíře. Geniální jsou v kombinaci s českým mákem či tvarohem, přelité zlatavým máslem.
Náš tip pro lepší chuť
Pokud nejsou švestky dost sladké, vložte do každé půl kostky cukru anebo marcipán.