5 menších lilků
200 ml oleje
3 cibule
3 zelené papriky
1 malá červená feferonka
4 rajčata
2 stroužky česneku
petrželová nať
sůl
pepř
Lilky rozkrojte na polovinu a vydlabejte dužinu, kterou mírně osolte a dejte do cedníku vykapat. Vydlabané lilky nechte vypotit, osušte a pak prudce opečte ze všech stran na oleji. Přebytečný olej odsajte papírovou utěrkou.
Nakrájenou cibuli a rozdrobenou feferonku nechte zpěnit na pánvi v olivovém oleji. Přidejte na tenké proužky nakrájenou papriku.
Rajčata nyní spařte ve vroucí vodě a zbavte slupky. Přidejte je k paprice spolu s odkapanou lilkovou dužinou a osolte. Vše poduste na mírném ohni bez pokličky, dokud vám směs pořádně nezhoustne.
Přidejte česnek, posekanou petrželovou nať a směsí naplňte lilky. Narovnejte je důkladně do pekáčku, mírně podlijte teplou vodou a pečte v troubě při 200 °C asi 15 minut. Pokud chcete, můžete je posypat strouhaným sýrem a ještě chvilku zapéci.
Tento pokrm pochází z Turecka a jeho název Imam bajildi by se dal přeložit jako imám omdlel. Dá se předpokládat, že rozkoší z tak dobrého jídla. Podobně se připravují ale baklažány i v Řecku, Chorvatsku, Srbsku, v Albánii a leckde jinde, především na Balkáně.