Lahodná limonáda z tohoto sirupu je báječně osvěžující a plná vitaminů. Do sklenic přidejte kostky ledu a můžete dozdobit lístky čerstvé máty, která přidá svěží vůni navíc.
Potřebujete:
✿ 450 g borůvek
✿ 300 g třtinového želírovacího cukru
✿ ½ lžičky kyseliny citronové
✿ pár stonků levandule
✿ ½ citronu
Postup
1) Borůvky nasypejte do mísy, prosypejte je želírovacím cukrem a dobře rozmačkejte, aby pustily šťávu. Pak přidejte kyselinu citronovou, levanduli, citronovou šťávu a nechte přes noc odležet v chladu.
2) Druhý den směs přeceďte do hrnce, případně dořeďte trochou vody podle chuti a dejte vařit. Svařte, až směs trochu zhoustne a hned ještě horkou naplňte do čistých lahviček.
3) Hrdla a víčka otřete ubrouskem namočeným v alkoholu, důkladně uzavřete a obraťte je dnem vzhůru, dokud nevychladnou.