Suroviny:
1 vepřové zadní koleno s kostí a kůží
mořská sůl
pepř
2 cibule
5 stroužků česneku
nové koření
6 bobkových listů
2 lžíce medu
2 lžíce chilli omáčky
500 ml světlého piva
400 g malých brambor
bio extra panenský olivový olej
1 svazek lahůdkové cibulky
400 g kysaného zelí
Postup:
Kůži na koleni nařízneme do tvaru mřížky. Maso přendáme do zapékací mísy, osolíme a opepříme ze všech stran. Okolo naskládáme na proužky nakrájené cibule, rozmáčknuté stroužky česneku, nové koření a čtyři bobkové listy. Koleno přelijeme medem a podlijeme pivem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 2 hodiny. Aby kůže byla křupavá a maso zůstalo šťavnaté, pravidelně během celé doby pečení poléváme vlastním výpekem.
Mezitím přepůlíme umyté brambory, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Po hodině pečení je přidáme k masu a pečeme do měkka.
V rozehřáté pánvi s olejem restujeme na plátky nakrájenu bílou část lahůdkové cibulky. Přidáme scezené a nasekané zelí, sůl, pepř a dva bobkové listy. Restujeme do zlatohněda.
Vepřové koleno servírujeme s restovaným zelím a pečenými bramborami. Dozdobíme nasekanou zelenou částí lahůdkové cibulky.