Domácí jitrnice nejsou překvapivě zase tak složité na přípravu. Poměr masa a vnitřností si určete sami. Pamatujte, že příliš libová směs bez kůže není dobrá.
Ingredience: maso a vnitřnosti – vepřová hlava, koleno s kůží, plec, krk, játra, jazyk, ledvinky, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, majoránka, střeva na jitrnice, sůl, pepř, 120 g krup, 20 g sádla, 2 stroužky česneku, majoránka, 300 ml černého piva , 1 šalotka, sušené hřiby, 200 g Lučiny
Postup: Maso povařte se zeleninou asi dvě hodiny doměkka. Poté vyjměte z vývaru, pomelte a dochuťte česnekem, majoránkou, pepřem. Podle potřeby nařeďte vývarem.
Zašpejlovaná střívka plňte masovou kaší a uzavřete špejlí. Jitrnice vkládejte do studené vody a otáčejte je v ní, aby se tuk nesrazil na jednom místě.