Suroviny:
5 lžic olivového oleje
200 g slaniny
1 kohout naporcovaný
100 ml koňaku
sůl a pepř
2 bobkové listy
½ lžičky tymiánu
4 bílé cibule
3 lžíce hladké mouky
500 ml domácího kuřecího vývaru
750 ml červeného vína
3 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
400 g malých žampionů
Postup:
V litinovém kastrolu rozehřejeme polovinu oleje a opékáme 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndáme děrovanou lžící a odložíme na talíř. Vypečený tuk necháme v hrnci, rozehřejeme ho a po částech opékáme kohouta. Přidáme koňak či armagnac, přivedeme k varu, aby se odpařil alkohol.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kohouta osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián a kolem masa rozložíme cibuli a chvíli podusíme na plotně. Pak maso poprášíme moukou, otočíme ho ke dnu a dusíme pár minut. Přilijeme vývar a třetinu vína, přiklopíme a dáme do trouby.
Za 20–30 minut maso obrátíme, přidáme opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijeme další dávkou vína. Troubu ztlumíme na 170 °C a necháme zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijeme další víno, aby byl kohout skoro ponořený.
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndáme z pekáče maso a na plotně tekutinu svaříme. Na posledních pár minut přidáme houby. Podáváme s opečenými bramborami.
4 – 6 porcí
středně náročné
nad 2 hod
TIP:
Při přípravě pokrmu doporučujeme nešetřit na víně ani koňaku.