Škvarkové placky nebo koláčky pocházejí z maďarské kuchyně, ale stejnou tradici mají i na moravském Slovácku, kde jim říkají pagáče.
Příprava: 115 min
Náročnost: x x
Cena: 65 Kč
Potřebujete:
500 g hladké mouky
2 lžičky cukru
200 ml mléka
30 g droždí
100 g sádla
250 g škvarků
2 žloutky
2 lžičky soli
mletý pepř
vejce na potření
1 Mléko ohřejte, sádlo rozpusťte. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr, 2 lžíce mouky, zalijte asi 50 ml vlažného mléka a rozmíchejte vidličkou. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek.
2 Do mísy nasypte mouku, sůl a trochu pepře. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko a žloutky. Větší část škvarků nakrájejte najemno, zbytek nahrubo a přidejte do mísy. Pak vlijte zchladlé sádlo, kvásek a důkladně propracujte.
Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.
3 Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrájejte kolečka a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 10 minut kynout a pak povrch přejeďte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě při 190 ⁰C asi 20 minut dozlatova.