Tahle typická masopustní polévka nemohla kdysi chybět na žádném stole. Je hodně sytá, vydá za samostatné jídlo.
Příprava: 225 min
Náročnost: x x
Cena: 190 Kč
Potřebujete:
700 g masových odřezků (vepřové, hovězí, drůbeží, telecí)
kousek telecího kolínka
250 g drůbků (krky, játra, žaludky, srdíčka)
1 celer
2 petržele
3 mrkve
2 cibule
1/2 kapusty
1/2 květáku
sůl, muškátový oříšek
2 bobkové listy
nové koření, pepř
100 g másla
hladkou mouku
1.Do velkého hrnce dejte všechny masové odřezky a kosti. Přidejte rozpůlenou cibuli, podélně rozkrojené 2 mrkve, 1 petržel, polovinu celeru pokrájeného nahrubo, bobkový list, nové koření a pepř. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte pomalu asi 3 hodiny. Mezitím v jiném hrnci povařte v osolené vodě celé droby.
2 V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte a na chvíli odstavte. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm nakrájenou druhou cibuli.
Pak přidejte nakrájenou zbylou zeleninu, orestujte, zalijte přecezeným horkým vývarem, přiveďte k mírnému varu a vařte 5 minut.
3 Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a 15–20 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, pokrájené maso a droby a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.