Suroviny na 4 porce:
● 0,2 l plt. mléka ● 6 žloutků
● 0,5 l šlehačky ● 1 lž. máty
● 150 g cukru krupice
● 50 g zel. čaje matcha
Na kandované ořechy:
● 150 g vlašáků ● 1 lž. másla
● 200 g třtinového cukru
Postup:
Mléko se smetanou, práškem matcha a mátou svaříme, až směs začne vřít a bublat. Vyjmeme mátu. Vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny. Pozvolna vlijeme vroucí mléčnou směs a do hladka zašleháváme.
V zmrzlinovači umícháme zmrzlinu. Dáme ještě na 30 minut do mrazáku. Vlašáky pražíme v troubě na 180 °C asi 8 min. V hrnci zahříváme cukr, až začne tát. Vmícháme máslo, vysypeme ořechy a mícháme, aby se obalily karamelem.
Zchladlé rozlámeme na menší kousky. Zmrzlinu rozdělíme do misek a podáváme s karamelizovanými ořechy.