Suroviny na 4 porce:
● 1 kg krůtího stehenního masa
● 2 cibule ● 4 str. česneku
● máslo či olej ● 10 kul. pepře
● 6 kul. nového koření ● sůl
● 2 lž. mleté sladké papriky
● 1 lžič. sušeného tymiánu
● 2 bob. listy ● mletý pepř
● 1 kel. zakys. smetany
● 2 lž. hl. mouky ● citron. šťáva
● dle chuti masový vývar
● 2 lž. paprikové pasty (Harissa, Sembal)
Postup:
1. Maso po částech zprudka orestujeme, vyjmeme a dáme do hrnce. Do výpeku vsypeme nasekanou cibuli, zarestujeme, přidáme mletou papriku a česnek, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, ode dna mícháme a necháme v nádobě zredukovat.
2. Poté všechno nalijeme do hrnce k masu a přidáme sůl a koření. Zalijeme domácím vývarem (či připraveným z kostky), aby bylo maso téměř ponořené, a velmi pomalu obsah dusíme na nižší stupeň asi 180 minut. Poté vybereme koření. Zaím v misce důkladně rozmícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou.
3. Vzniklou směs vlijeme do omáčky, vše důkladně promícháme a necháme další půlhodinku provařit. Dochutíme paprikovou pastou, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí. Podáváme nejlépe s domácími těstovinami nebo vařenými brambory.
Proč jíst krůtu?
● Má nejnižší obsah tuku.
● 100 g krůtího masa obsahuje asi 4 g tuku, 100 g vepřové kýty 14 g a pečeně 22 g tuku.
● Má vyšší podíl bílkovin.
● Prsní svalovina obsahuje 25 % bílkovin, stehno 21 %.
● Je snadno stravitelné.
● Výživoví poradci i lékaři doporučují krůtí maso nejen sportovcům, rekonvalescentům, dietářům, ale i všem, kteří musí podávat velké výkony.
● Hodí se pro pacienty s přísnými dietami, třeba slinivkovou, pro osoby s cévními a srdečními onemocněními.
● Doporučuje se lidem, kteří chtějí předcházet nemocem srdce, mají vysoký cholesterol nebo nechtějí ztloustnout. Tedy kardiakům, pacientům s hypertenzí a diabetikům.