Suroviny:
20g čerstvého droždí
5 lžic cukru krupice
500g hladké mouky
300ml mléka
120g másla
1 vejce
špetka soli
celý mák na posypání
Postup:
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžičku cukru a rozmícháme na hladkou kaši. Přidáme zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujeme hladké těsto.
Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů a každý rozválíme na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce svineme do loupáčku, nebojíme se loupáky pořádně utáhnout.
Těsto také můžeme rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.
Hotové loupáky zahneme do podkovy a skládáme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Loupáky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zhruba 30 minut kynout.
Mezitím si předehřeme troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřeme prošlehaným bílkem a hojně posypeme mákem. Dáme do trouby a hned stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.
12 kusů
středně náročné
do 60 min + kynutí
TIP:
Těsto si můžeme v klidu připravit den předem a brzo ráno dát jen loupáky péct a užít si je úplně čerstvé.