Suroviny:
250 g hladké mouky
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
20 g cukru vanilkového
50 g plátkovaných mandlí
špetka soli olej na smažení
50 g cukru krupice
Ovocná směs:
400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
50 g cukru krupice
2 dcl šlehačky ke šlehání
1 kávová lžička mleté skořice
Postup:
Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem. Jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max. 70 °C), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.
Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, případně také meduňkou či mátou.
12 – 15 kusů
snadné
do 45 min
TIP:
Podávat můžeme i podle chuti s povidly nebo různými marmeládami a ozdobené zakysanou smetanou nebo tvarohem.