V této skvělé omáčce se potkává sladkost paprik s pikantním akcentem, který jí dodá chilli. Hodí se k sýrům, můžete ji namazat třeba do sendviče nebo ji servírujte ke klobásám či masu.
Ingredience: 5 chilli papriček, 8 červených paprik, olivový olej, 2 cibule, čerstvý rozmarýn, 2 bobkové listy, celá skořice, mořská sůl, namletý, černý pepř, 100 g hnědého cukru, 150 ml balsamikového octa
Postup: Chilli papričky a papriky dejte na grilovací pánev nebo na plech do trouby. Průběžně je otáčejte a počkejte, až budou ze všech stran opečené dočerna. Přendejte je do misky a zakryjte potravinovou fólií. Poté z nich stáhněte slupku.
Oloupané papriky a chilli papričky očistěte od stopek a semínek. Směs nasekejte najemno a dejte stranou. Rozehřejte pánev s olivovým olejem. Přidejte najemno nasekanou cibuli, nasekaný rozmarýn, bobkový list a skořici a vše osolte a opepřete. Na mírném ohni restujte asi 20 minut.
Poté přidejte do pánve k cibuli nasekané papriky, cukr a ocet a nechte dál probublávat. Jakmile se tekutina vyvaří, ochutnejte hotovou omáčku a případně dochuťte. Nezapomeňte ze směsi vyndat bobkový list a celou skořici. Vše pak nalijte do sklenic.