Zkuste si upéct výbornou a netradiční roládu.
Suroviny na 12 porcí:
90 g hladké mouky
4 vejce
1 špetka soli
80 g cukru krystal
1 hrníček malin
na krém:
125 g cukru moučka
120 g strouhaného kokosu
250 g másla
1/2 kelímku smetany ke šlehání
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do hustého sněhu.
V jiné misce si vyšleháme žloutky s cukrem a pomalu přidáváme prosátou mouku. Do této hmoty opatrně zamícháme připravený sníh a těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 5–10 minut.
Těsto musí být lehce růžové, budeme-li péct příliš dozlatova, plát se při rolování zlomí. Po vyjmutí z trouby placku smotáme i s pečícím papírem. Po chvíli opět rozmotáme, odejmeme pečící papír a necháme vychladnout.
V malém kastrůlku krátce svaříme smetanu ke šlehání, strouhaný kokos a cukr. Tuto směs necháme chvíli zchladnout a poté zamícháme do másla a vyšleháme krém. Je-li krém moc řídký, necháme ještě ztuhnout v lednici.
Placku potřeme 3/4 připraveného krému a poklademe ovocem. Srolujeme, zbytkem krému pomažeme roládu z vrchu a posypeme strouhaným kokosem. Roládu nakrájíme a servírujeme.
Příprava: 30 minut.