Suroviny:
2 medailonky hovězí svíčkové
2 šalotky
1 lžíce másla
1 lžíce petrželky
1/2 lžičky tymiánu
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky worcesterové omáčky
sůl
1/4 šálku smetany
1/4 šálku telecího nebo hovězího vývaru
1/4 skleničky brandy
1 šálek žampionů
1 stroužek česneku
Postup:
Maso důkladně osolíme a opepříme. Máslo rozpustíme na pánvi na středně vysoké teplotě. Přidáme na pánev maso a z každé strany 1-2 minuty osmahneme a pak dáme bokem. Přidáme nakrájenou šalotku, česnek a tymián a opékáme cca půl minuty.
Pak přidáme houby a orestujeme je do měkka (asi tak 2 minuty). Přidáme brandy a opatrně zapálíme.
Přidáme hořčici a smetanu a mícháme po dobu jedné minuty. Poté přilijeme vývar a dusíme další minutu. Nakonec přidáme worcesterovou omáčku, petrželku a všechnu šťávu, která se nashromáždila z masa. Pánev odstavíme a můžeme servírovat připravenou omáčku s hovězím masem.
TIP:
Jak dlouho opékat maso?
Rare (krvavý): asi 2 minuty z každé strany
Medium (středně propečený): asi 3 minuty, nejprve prudce, pak stáhneme
Well done (propečené): 5 minut z každé strany