Domácí džem je skvělý na chleba, tousty, palačinky i lívance.
Příprava: 35 minut + 4 hod uležení
Náročnost: *
Cena: 95 Kč
Suroviny
– 1 kg meruněk
– šťáva z jednoho citronu
– 4 snítky rozmarýnu
– 550 g cukru
– lžička jablečného pektinu
Postup
1. Oloupané meruňky nakrájejte, zasypte cukrem, přidejte citronovou šťávu a odrhnuté snítky rozmarýnu. Směs nechte několik hodin stát.
2. Meruňky přendejte do hrnce a trochu je rozmačkejte. Směs začněte pomalu vařit. Smíchejte lžičku pektinu s dvěma lžícemi cukru a přidejte hrnce. Vařte asi 15 minut.
3. Horký džem plňte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.