Do této variace na lotrinský quiche se hodí hříbky.
Potřebujete:
250 g listového těsta, 25 g másla, 1 lžičku oleje, 250–300 g hub, 100 g slaniny, 1–2 stroužky česneku, 200 ml šlehačky, 3 vejce, 100 g tvrdého sýra, 3 snítky tymiánu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř
Postup:
Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků a dejte na 5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, aby lehounce zezlátlo.
V pánvi na oleji a másle opečte slaninu nakrájenou na kostičky s houbami nakrájenými na plátky a prolisovaným česnekem dozlatova. Přebytečný tuk slijte a směs přendejte do mísy.
Smíchejte ji se smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem, tymiánem a muškátovým oříškem. Osolte a opepřete.
Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň ztuhne. Před podáváním nechte koláč vychladnout.