Základem je třené těsto
To vzniká zásadně tak, že mícháte tak dlouho máslo s cukrem, až viditelně nabude a zesvětlá.
Jak na pečení
Aby se dort lépe vyndal z formy, můžete do ní na dno dát pečicí papír, případně umístit papír i kolem dokola.
Kvalitní čokoláda
Základem dobrého čokoládového dortu je poctivá čokoláda. Nejchutnější bývají ty s obsahem kakaové hmoty kolem 60 až 70 procent.
Plnění a zdobení
Ideální je marmeláda bez kousků ovoce, s tou budete mít snadnější práci (nemusíte ji totiž pasírovat). Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejte a promažte jí jednotlivé vrstvy dortu.
Tím, že bude marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Čokoládová poleva by neměla být úplně tekutá, jinak hned steče a nevytvoří tlustou vrstvičku, jakou potřebujeme.
Jak na servírování
Dort nechte v chladu, dokud pořádně neztuhne čokoládová poleva. Krájejte ostrým nožem, namočeným na každé zakrojení v horké vodě, aby nepopraskala poleva.
Jestli chcete, doporučuje se dort servírovat se šlěhačkou, kterou můžete dle libosti osladit, případně s vanilkovou zmrzlinou.