Červená čočka je jeden z druhů luštěnin, který nenadýmá. Navíc se nemusí předem namáčet, takže její příprava je velmi rychlá a jednoduchá.
Potřebujete:
1 hrnek červené čočky, 3 mrkve, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku koriandru, ½ lžičky kurkumy, 2 lžíce oleje _ 4 hrnky vývaru _ sůl, pepř
Postup:
Římský kmín a koriandr opražte na pánvi a v hmoždíři roztlučte na prášek. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo kostičky a osmažte na oleji, dokud nezačne pouštět barvu. Přidejte nadrobno sekanou cibulku a vše míchejte pár minut na mírném ohni.
Česnek utřete, zázvor oloupejte a pokrájejte. Česnek, kousky zázvoru a kurkumu zlehka osmažte.
Zalijte horkým vývarem, přidejte čočku. Vařte asi 20 minut. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem, vyndejte kousky zázvoru, posypejte třeba bylinkami a podávejte.