Konzumací mladých kopřiv získáme zejména vitaminy B2, B6 a C a zlepšíme si krvetvorbu. Navíc jsou vhodné na očistu celého těla, zvlášť po dlouhém zimním období.
V březnu je také ta nejlepší doba na jejich sběr. Vyražte tedy do přírody a vytvořte z nich lahodný pokrm.
Ingredience: 800 g vepřové kýty, 200 g listů mladých kopřiv, 5 stroužků česneku, 50 g másla, 1 svazek jarní cibulky, olej, tymián, pepř a sůl
Postup:
Kopřivy spařte a nasekejte najemno. Na másle orestujte cibulku společně s česnekem, přidejte kopřivy, osolte a opepřete. Chvilku nechte podusit. Maso rozkrojte na plát a rozklepejte.
Rovněž ochuťte solí a pepřem, posypte tymiánem a poklaďte dušenými kopřivami. Kdo chce, může přidat osmaženou slaninu, plátky šunky nebo oblíbený druh sýru.
Maso zarolujte a svažte motouzem. Rolku zprudka opečte ze všech stran na oleji, pak ji zabalte do pečicího papíru a pečte asi hodinu při 160 °C. Podávejte nejlépe s vařenými brambory.