Grilovaný pstruh na novince Tefal Optigrill Elite se zeleninou rozhodně pomůže po zimních měsících najet na režim lehčích chodů a ryb.
Suroviny:
4 čerství pstruzi
sůl a čerstvě mletý černý pepř
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
8 středně velkých mrkví včetně natě
8 středně velkých petrželí včetně natě
50 g másla
Pstruhy dejte do krabičky a ze všech stran, i zevnitř, ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Stroužky česneku oloupejte a dejte do nádoby Tefal 5sec chopper. Několikrát zatáhněte za rukojeť a nasekejte česnek najemno.
Ochuťte pstruhy ze všech stran, i zevnitř, také česnekem. Zalijte olivovým olejem.
Krabičku přiklopte víkem a nechejte pstruhy marinovat několik hodin, klidně i přes noc, v lednici. Před grilováním pstruhy očistěte od přebytečného česneku a připravte na talíř. Nechejte půl hodiny vytažené při pokojové teplotě.
Do krabičky plné oleje a česneku dejte na půl hodiny marinovat mrkev a petržel. Ty pouze omyjte, odkrojte zelené listy tak, aby kousek zeleného stonku zůstal na kořenu. Nakrájejte na dlouhé plátky. Ideálně každý kousek zeleniny na čtyři plátky.
Dejte do oleje, promíchejte, aby se zelenina obalila. Lehce osolte a ochuťte pepřem. Připravte si gril. Zapněte a zvolte, jaký druh potravin chcete grilovat – v našem případě program ryby. Zapněte start a čekejte, až se gril zahřeje.
Po zvukovém signálu gril otevřete a dejte do něj pstruhy. Podle velikosti vložíte do grilu dva až tři kousky. Přiklopte víko a gril nyní spočítá dobu potřebnou k ugrilování pstruhů.
Sledujte barevné okýnko a pstruhy vyjměte, až budou připravení podle vaší chuti.
Takto pokračujte i se zbylými rybami. Až budou ryby hotové, zvolte program pro zeleninu – my jsme kořenovou zeleninu grilovali na program pro brambory. Zeleninu vyndejte, až bude připravená podle vaší chuti, průběh grilování sledujte v barevném okně.
Stáhněte ji do odkapávací misky pod grilem. Sem totiž vytékala šťáva z ryb. Horkou zeleninu poté přesypejte do mísy. Přidejte máslo nakrájené na kousky a nadrobno nasekanou zelenou nať z jedné mrkve a z jedné petržele.
Promíchejte, máslo se rozpustí. Podle chuti můžete ještě dochutit solí a pepřem. Zeleninu podávejte s grilovanými rybami. Můžete přidat i kousek čerstvého pečiva. .