Na výborném rizotu se žampiony a sušenými houbami si pochutnají všichni.
Suroviny na 4 porce – 250 g žampionů – 25 g sušených lesních hub – 2 lžíce olivového oleje – 1 kostka zeleninového bujónu – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 300 g rýže (hnědé) – 170 ml bílého vína – 20 g másla – 30 g strouhaného parmezánu – hladkolistá petrželka
Postup
1. Sušené houby zalijte litrem vroucí vody a nechte 20 minut stát. Slijte je a do výluhu rozdrobte kostku bujonu. Čerstvé houby pokrájejte.
2. Na oleji v hrnci osmahněte nasekanou cibuli a česnek. Vmíchejte čerstvé i slité sušené houby, osolte a opepřete, a restujte 8 minut. Vsypte rýži, promíchejte a přilijte víno. Počkejte, až se odpaří a vlijte 1/3 výluhu z hub. Až se odpaří, přilijte další a pokračujte tak asi 15 minut.
3. Do rizota vmíchejte máslo, sýr a petrželku.