Potřebujete:
250 g brambor, 250 g netučného tvarohu, 250 g dětské krupičky, 1 vejce, sůl, švestky, máslo, moučkový cukr, skořici, tvrdý tvaroh nebo mák
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nechte vychladnout a nastrouhejte najemno. Na vále smíchejte brambory s tvarohem, vejcem a špetkou soli, pak postupně zapracujte krupičku a vyrobte vláčné nelepivé těsto.
Z těsta udělejte váleček dvojnásobné tloušťky, než je velikost švestek, nakrájejte ho na plátky a do nich dobře zabalte švestky. Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu, vhoďte do ní knedlíky a opatrně promíchejte vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu.
Po 5–10 minutách knedlíky vyplavou na hladinu. Poté je vařte ještě dalších 5–10 minut. Pak knedlíky opatrně vyjměte děrovanou naběračkou.
Knedlíky posypejte cukrem, trochou skořice a přelijte rozpuštěným máslem. Můžete ještě posypat nastrouhaným tvarohem nebo rozemletým mákem. .