Suroviny: 150 g anglické slaniny vcelku 750 g brambor 250 – 300 g polohrubé mouky sůl a čerstvě mletý pepř 1 vejce 200 g brynzy 100 ml smetany ke šlehání hrst petrželky
Postup: Brambory nastrouháme najemno a pak je ještě rozmixujeme. Slijeme přebytečnou tekutinu, osolíme je, přidáme vejce a vmícháme tolik mouky, abychom získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance.
Protlačujeme ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamícháme.
Když halušky vyplavou na povrch, vybereme je sítkem (asi po 4–5 minutách) a uvaříme další várku. Mezitím opečeme slaninu dočervena. Brynzu rozmícháme se smetanou dohladka a opepříme.
Scezené horké halušky promícháme s brynzou a na talířích přelijeme rozškvařenou slaninou a posypeme petrželkou.
.