Před Vánoci se dají v sádkách sehnat i další naše ryby včetně těch dravých, jako je štika. Zkuste si ji upéct, její maso je velmi kvalitní a jemné.
Potřebujete:
1 menší štiku, sůl, kmín, 125 g másla, citron, různý listový salát a zeleninu na oblohu
Postup:
Vykuchanou štiku zbavte šupin – má jich opravdu jen málo – a důkladně omyjte. Pak ji osolte a posypejte kmínem.
Do pekáčku vložte kousky másla nebo ho hodně máslem vymažte. Na máslo vyskládejte plátky citronu a na ně položte štiku vcelku a opět ji poklaďte kousky másla.
Pečte ji v troubě na 160 ºC asi 35–45 minut. Polévejte výpekem, případně dalším rozpuštěným máslem, aby získala kůrčičku. Pak ji přendejte na velkou mísu a nakrájejte na plátky, okolo rozložte různé druhy listových salátů. .